Hogyan is zajlik egy vizsgálat?

//Hogyan is zajlik egy vizsgálat?

Hogyan is zajlik egy vizsgálat?

Amikor szemvizsgálatról beszélünk, először is különbséget kell tennünk szemorvos által végzett szemvizsgálat és optometrista által végzett látásvizsgálat között.

A szakorvosi szemvizsgálat elsősorban a szembetegségek szűrésére, gyógyítására irányul, és csak másodsorban történik látásvizsgálat, ami a szemüveg dioptria meghatározásához kell. Az optometrista látásvizsgálat a fénytörési hibákat szűri, és ezek megoldására törekszik dioptriás szemüveggel, kontaktlencsével, egyéb látásjavító eszközökkel.

De ki is az az “optometrista”? Az optometrista szót magyarra talán szemvizsgálóként vagy látásvizsgálóként fordíthatnánk. A diplomás optometrista-kontaktológus a Semmelweiss Egyetemen szerzi az oklevelét, nagy szakértelemmel tud fénytörési hibákat (rövidlátást, távollátást, astigmiát), kétszemes (sztereo) látással összefüggő hibákat (pl.: rejtett kancsalságot) vizsgálni, az eredmények alapján receptet ír. Vizsgálja a szem egyéb elváltozásait, betegségeit, és ha ilyet észlel, szemorvoshoz irányítja a pácienst.

Üzletünkben a látásvizsgálatot minden esetben diplomás optometrista-kontaktológus végzi, a szemvizsgálatot, szembetegségek szűrését szemész szakorvos.

Hogyan zajlik egy látásvizsgálat?

A látásvizsgálat részletes anamnézis felvétellel, a panaszok megbeszélésével kezdődik. Ezek alapján az optometrista szakember már nagyjából behatárolja a problémát. A computeres mérés után kezdődik a lényeg: a szubjektív látásvizsgálat próbakeretben, dioptriás lencsékkel. Az egyszemes korrekció után a kétszemes ellenőrzés következik. Ha ez is rendben van, és a páciens elégedett az eredménnyel, az optometrista elvégez néhány látástesztet, a tökéletes végeredmény érdekében.

Az utolsó lépés a szem állapotának vizsgálata réslámpával. Ha a szakember elváltozást észlel, megbeszéli a pácienssel, és szemész szakorvoshoz irányítja. A vizsgálat lezárásánál rendkívül fontosnak tartom a páciens részletes tájékoztatását a fénytörési hibájáról, annak legjobb megoldásáról.

Amennyiben indokolt a szakorvosi vizsgálat, a fenti eredmények után a panaszok, vagy a szembetegség gyanúja alapján, a szemorvos egyéb vizsgálatokat végezhet: szemfenék vizsgálatot, szemnyomás mérést, gyulladások szűrését, stb.

Üzletünkben mindkét fajta vizsgálatra van lehetőség, várjuk szeretettel!

Bibók Orsolya

dipl. optometrista, kontaktológus

2018-04-24T10:32:46+00:00